A Debreceni Coach Club tagjaira is igaz az az állítás, amit a coach szakemberek körében végzett felmérések mutatnak, hogy szeretünk tanulni. A 2018. májusi klub foglalkozásunkra, Wieland Veronikát (facilitator.hu/munkatarsak) hívtuk meg, aki 17 éve foglalkozik készségfejlesztéssel és a facilitatív szemlélet meghonosításával. Facilitatív vezető, és meggyőződése, hogy ez a jövő egyik legkiemelkedőbb eredményt hozó vezetői megközelítése. A két órás workshopon a vizualitást helyeztük fókuszba. Arra néztünk rá, hogyan tudunk coaching folyamatokat vizuális elemekkel támogatni.

A workshopnak két egyszerű keretet szabtunk: Engedjük meg magunknak, hogy hibázzunk, és működjünk reflektíven. Azzal a feltételezéssel élünk (ami ez alkalommal is bizonyítást nyert), hogy a vizuális ingerek segítenek megjeleníteni a folyamatot, felismeréseket hoznak. Beszélgettünk arról, hogy a vizualitásnak fokozatai vannak. Egyik legegyszerűbb módja, hogy képeket viszünk a folyamatba, és ezekkel a képekkel dolgozunk. Másik lépés, ha szabadrajzot készít a coach, az ügyfél elvárásai alapján. Tovább haladva, feszegetve a komfort zóna határait (ez ügyfelenként természetesen eltérő), az ügyfél is ceruzát ragadhat, vagy az is előfordulhat, hogy mind a ketten rajzolnak. Ezzel egy plusz vizuális inger éri az ügyfelet, ami nagyban segítheti a jelenlétet, olyan területek kaphatnak figyelmet, melyek korábban nem kerültek szem elé.

Természetesen nem csak beszélgettünk a témáról, élményt is szereztünk. Az első feladatunk az volt, hogy rajzzal válaszoljunk arra a kérdésre „Hogy vagy most itt?”. 10 percet kaptunk, és bátran használhattunk színeket is az alkotáshoz. A második feladatban szimbólumokkal dolgoztunk. 5 szimbólumot kaptunk, más-más jelentéssel.
A kör ábrázolta a teljességet, a téglalap a támogatást, a háromszög a célt, a spirál a változást, és a csillagember a kapcsolatot. Ennek az 5 szimbólumnak a segítségével kellett megrajzolnunk a válaszunkat arra a kérdésre, hogyan látjuk magunkat coachként, szakemberként. Érdekes volt együtt ránézni az elkészült alkotásokra, és megbeszélni, hogy mit fednek fel a rajzok.

A felismeréseink között szerepelt a teljességre törekvés, sok rajzon a kör jelentette a keretet, vagy az is megfogalmazódott, hogy a változást szeretnénk támogatni.

Ránézve a rajzainkra, te hogyan látod a DCC tagjait? Ha te ábrázolnád magad szakemberként ezekkel a szimbólumokkal, a te rajzodon mi lenne? Milyen színekkel dolgoznál?