Azt gondolom, hogy a 21. század kiszélesedett tudástára az együttműködőknek kedvez. Nem lehet mindenki mindennek a mestere, együtt kell működni a sikerhez. A fenntarthatóság is csak úgy képzelhető el, ha együtt találunk választ a kihívásokra, közös a felelősség. Hivatásomnak tekintem az együttműködés kultúrájának építését. Ezen az úton találtam négy társra – Baji Katalinra, Bakradze Ritára, Farkas Andreára és Pach Gabriellára –, akikkel a coaching eszköztárát bővítő elem fejlesztésén dolgozunk, amely az együttműködés kultúráját játékos formában teszi érthetővé, szerethetővé.

Fejlesztőcsapatunkból hárman – Gabi, Rita és jómagam – mutattuk be a workshopon, hogy akár 45 perc alatt is sokat megtanulhatunk arról, hogy természetes viselkedésünk alapján, hol lehet a helyünk egy csapatban.
Az első kérdésre, „Mit vársz a workshoptól?”, adott válaszokból kiderült, hogy az önfejlesztés mellett a legtöbb résztvevőben nagy az igény arra, hogy csapatépítéshez használható tapasztalatot és eszközöket sajátítsanak el.

Minden résztvevő a szél, a tűz, a víz és a föld természeti erők köré csoportosított 5 tulajdonság kártyát kapott a kezébe, melyet a szerint kellett sorba állítaniuk, melyik tulajdonság illet legjobban rájuk. Fontos volt, hogy ne vágyott, hanem valós tulajdonságaikat vegyék figyelembe.

Sorba állítás után lehetőséget kaptak arra, hogy elinduljon a csere-bere. Csak akkor cserélték el a lapot, ha rájuk jellemzőbb kártya volt a másik kártyatulajdonos kezében, amit ő el szeretett volna cserélni. Amikor már senki sem cserélt tovább kezdődött a kirakodó vásár, ahol a ki nem osztott kártyákból lehetett még becserélni az egyénre még inkább jellemző tulajdonságot.

Csuti-munkakozben_workshopA kártyajáték segítségével mindenki el tudta magát helyezni, mennyire nyitott, vagy inkább zárt. Mennyire fontos számára a feladat, vagy a kapcsolat. Arra is fényderült a workshopon, hogy ennek az ismerete azért fontos, mert egy projektmunka során, ahol különböző feladatokkal szembesülünk, egy-egy feladat kivitelezése bizonyos karakterű emberek számára testhezállóbb. Például egy projekt munkán belül a feltárás, elemzés feladat azokhoz áll legközelebb, akik a víz természeti erő köré csoportosított tulajdonságokból gyűjtötték a legtöbb kártyát. A projektek eredményességet segíti, ha úgy áll össze egy csapat, hogy minden viselkedési stílus megtalálható a szereplők között.

Csuti-workMivel a mi fejlesztőcsapatunk is különböző karakterekből áll össze, így a workshop résztvevői a mi eltérő viselkedésünkön keresztül is megtapasztalhatták ennek a jelentőségét.

A blog végén álljon itt Rita üzenete workshopról „Mindennek van helye, ha a helyén van”.

Katonáné Dr. Kovács Judit
coach & adjunktus
www.linkedin.com