A VIII. Magyarországi Coaching Konferencia üzenetei az egyensúly szemüvegén keresztül

A BusinessCoach Kft által 2016. február 9-én nyolcadik alkalommal megrendezett Coaching Konferencia témája az EGYENSÚLY volt. „BALANCE” – Egyensúly a szervezetben, egyensúly önmagamban.
A teljesség igénye nélkül, saját szemüvegemen keresztül két blog bejegyzésben osztom meg az olvasókkal, mit hoztam magammal. Ha csak egy-két szóban kellene összefoglalnom, akkor a SZEREPEKet és a TUDATOSSÁGot emelném ki. Álljanak itt először a szerepekhez kapott üzenetek.

SZEREPEK

Több előadónál is előkerült a szerepek kérdése.
Malchiner Maximilian Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy ne szokjunk le magunkról szerepek miatt, hanem a szerepeket alakítsuk magunkhoz. Egyetemen, fiataloknak teret adva a tanulásban, jó volt hallani annak a megerősítését, milyen fontos, hogy komoly önismereti anyagot kapjon az egyetemista tanulmányai során. Azt már csak én teszem hozzá, hogy coach szemléletű vezetők mellé, a coach szemléletű oktatókra van szükség a fiatalok útjának egyengetésében. Fontos, hogy ne áldozzuk fel a személyeket a szerepekért.

Szily Nóra a konferencia házigazdája az előadó könyvére is felhívta a figyelmünket:

You_are_morePál Feri atya előadásában szerepeinket székekkel illusztrálta, és azt hangsúlyozta, hogy egyszerre csak „egy széken üljünk”. Például, amikor mesét mondunk a gyermekünknek anya vagy apa szerepben, ne gondolkozzunk a munkahelyről hozott feladatunkon. Fordítva is figyeljünk oda, a munkahelyen a feladatunkra fókuszáljunk, 100%-ban legyünk a szakmai szerepünkben. Ehhez a jelenléthez nagy segítségre van az életünkben a testünk. „A testem értem dolgozik, a legjobb barátom, mindenhova elkísér 🙂 ”. Pál Feri atya az „Áldott egyensúlyvesztésről” mesélt. Előadásával alátámasztotta, hogy az egyensúly vesztés állapota kell az új egyensúly megtalálásához, az egyensúly dinamikus.

mano2Molnár Ádám az „Y” generáció képviselőjeként a három fejünkben élő szereplővel ismertetett meg minket, a sárkánnyal, királlyal és a manóval. Nagy TEDxYouth@Budapest rajongóként, abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Ádám üzenetét másodszor hallgathattam meg, és az alábbi linken most te is meghallgathatod ITT

Az Ádám által alkotott, fejünkben élő szereplők megismerése át is vezet a másik üzenethez a tudatossághoz. Tudatosítsuk magunkban, hogy a halogatásunkat, vajon a „manó” okozza-e, mert meg akar óvni minket, valami olyantól, amitől nem is kellene megvédenie.

A konferenciáról a tudatossághoz hozott üzeneteimet a következő blog bejegyzésemben írom le.

Katonáné Dr. Kovács Judit
adjunktus & coach