„Az emberek soha nem a valóságra reagálnak, hanem a valóságról kialakított képükre. Ha két ember egymás mellett állva ugyanazt a fát nézi, nem ugyanazt a fát fogják látni. Az objektív valóságról az észlelés folyamatában mindenki kialakít magának egy saját belső, szubjektív valóságot, egy belső térképet. A továbbiakban ezen a térképen mozog, és mind érzelmileg, mind értelmileg arra reagál, ami a térképen, tehát nem odakint található.”

Így írja le az NLP személyiségfejlesztési módszer a TÉRKÉP fogalmát.

térképokA belső TÉRKÉP-ed olyan, mint egy szűrő, ami megszűri a valóságot, és csak olyan elemeket engedsz át magadba, ami rajta van a saját TÉRKÉP-eden. Ezen keresztül értelmezed a körülötted történő valóságot, véleményezed az embereket, alakítod ki meggyőződéseidet, és ezen keresztül, megszűrve engedsz magadba mindent, ami veled történik. Amit pedig beengedsz, az formálja a valóságodat, az alakítja kapcsolataidat, élethelyzeteidet. Azaz, életed történéseit a saját TÉRKÉP-ed határozza meg. Érdekes körforgás!

De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?
Nézzük például az emberi kapcsolataidat.
Ha a TÉRKÉP-ed alapján minden emberrel óvatosan kell bánni, senkiben nem lehet megbízni, csak saját magadban, mindenki számító, és csak érdekből kapcsolódnak hozzád az emberek, akkor ezt a szűrőt állítod be. Ezen a szűrőn át fogsz minden embert szemlélni és a tudatalattid ezt állítja a fókuszba. Erre irányítja a figyelmet, erre fog lépten-nyomon megerősítéseket keresni, mert ezt állítja be általad vélt igazságnak. Ha pedig ilyen rezgéseket bocsájtasz ki magadból, akkor nem történhet más veled, csak az, hogy azokat az embereket fogod magadhoz kapcsolni, azokkal lesz leginkább dolgod, akik ilyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Esélyt sem adsz magadnak arra, hogy máshogyan alakuljanak az emberi kapcsolataid. Csak érdekből, számításból, kihasználásból kapcsolódnak hozzád azok az emberek, akiket a szűrőd beenged.

Ha viszont a TÉRKÉP-ed szerint minden ember jó szellemű, mindenki barátságos, segítőkész, pozitív és remekül érzed magadat az emberek között, akkor ez lesz a szűrőd. Gondold végig, mennyivel másként alakulnak így a kapcsolataid?

Ez minden életterületen így működik, család, munka, párkapcsolat, pénzügyek, szabadidő, fejlődés stb. A sikeresség első lépései között van a saját TÉRKÉP-ed megismerése és megértése. Megláthatod, hogy melyik területen vagy sikeres és melyiken élsz meg sorozatos kudarcokat. Amint rálátsz erre, kezdődhet a tudatos alkotás, és elkezdheted újra rajzolni saját TÉRKÉP-edet.

Hornyák Éva