A „Humán tuning” elnevezést az „Utak” konferencia cím inspirálta, és szakmai szemléletemet foglalja össze metaforikus, szimbolikus formában. Természetesen ehhez kapcsolódóan sűrítve mindazt, amit 17 éves munkám alapján fontosnak tartok az Emberről, szükségeiről, a hatékonyságról, és annak gátjairól. Célom volt továbbá hangsúlyozni az úton lét tudatos fókuszának fontosságát.

A workshopon e mellett most a vizuális technikák használatát állítottam a középpontba, amolyan sűrített formában. A vizualitás, a szimbólumok, sűrített történetek témaköréről napokig beszélgethetnék. Aktuális élethelyzetünkre vonatkoztatva pedig meggyőződésem, hogy egész életünk során hasznos helyzetjelzők lehetnek, értelmünkkel, tudásunkkal karöltve pedig egyaránt remek tervezési és fejlődési keretként és eszközként szolgálhatnak.
Köztudott rólam, hogy kiemelt területeim a kiégés megelőzésének és kezelésének kérdései, a céltisztítás, rendezettség, a határok kijelölése és határátlépés témaköre. Tapasztalom, hogy ezen témák kapcsán is hasznos a vizuális eszközök alkalmazása, persze nem minden áron.

Nem szükséges előképzettség, művészi tehetség, azonban a rendszerlátásnak kedvez, a szimbolikus gondolkodás gazdagsága nagy lendületet ad, a mozgósított tudással keretezve. Az egyszerű vonalrajzok, rendszer vázlatok legalább annyira hasznosak tapasztalatom szerint, mint a művészi igényű alkotások.

Mi történt a workshopon?
Remek emberekből álló csapat jött el, vezetők, coaching iránt érdeklődők és coachok egyaránt. A témára és önmagunkra hangolódást, és a vizuális bemutatkozást utakról készült képek segítették. A megjelentek azonban később sem csak figyelek, dolgoztunk is!
A részvétel nagy része belső munka volt, – ahogy a coachig során is az, – és nagy tér maradt az önálló értelemképzés számára.

Az úton lét legnagyobb kihívásai kapcsán a workshopon mindenki átgondolhatta, rangsorolta az aktuálisan legfontosabb őt mozgató kihívást/megoldandó helyzetet, nehézséget és a felvázolt gondolkodási keretben –start, cél, gyorsító-lassító/kanyarodó sáv és szerviz/töltőállomás- elhelyezhette. Szakmai életút és magánélet kérdései egyaránt megjelentek.

Rövid, rajzos, „egytollas”gyors technikával dolgoztunk a választott helyzeten, akadályon. A saját élmény teszi láthatóvá azt, amiben hiszek és gyakorlok, hogy a sűrű hétköznapokban is érdemes használni, hiszen már kevés idő rászánásával is hat. Összegez, kitisztítja a képet, a célt, ötletelésre, választásra, cselekvésre buzdít, energiát ad. Visszajelzések is elhangozottak a konkrét felismerésekkel kapcsolatban a workshopon, illetve ezt követően.
Való igaz, hogy az elkészült rajzok legtöbbjével, – megkockáztatom mindegyikével-rengeteget lehet még foglalkozni. Ez valósul meg az egyéni coachingban, vagy a kissé időigényesebb, de a tagok egyediségével bővített, bizalmi légkörben működő kiscsoportban.

Az útravaló, a felvetett gondolkodási keret és a megkezdett egytollas gyorstechnika továbbgondolása mellé, egy feltöltődést, elmélyedést segítő felnőttek számára készített színező volt. Ha valaki már kiszínezte, örülnék, ha megosztaná velünk tapasztalatait, művét, vagy privátban velem!

Most ezt vállaltam, hogy a konferencián és itt is összefoglaljam a tényeket. Felvillantani, beszélni, állóképet mutatni mindarról, ami él és működik. Így zárult a workshop és ez a bejegyzés is, hogy most már nincs más hátra, jöhet az, ami szerintem a coaching egyik legnagyobb értéke, hogy létrejöjjön a valódi, kölcsönös kapcsolódás. Ez a kedvenc terepem.

Ha ott voltál, vagy ha nem, és kíváncsi vagy, hogy a Te életedben hogyan lehetne gyakorlati haszonnal alkalmazni a Humán tuningos szemléletet, vagy a vizuális technikákkal támogatott coaching keltette fel az érdeklődésedet, keress bátran!

Üdvözlettel, Almási Mariann
AlmaWork – „Partnerségben, Érted”
e-mail: work.alma@gmail.com