A coaching egy segítő és fejlesztő folyamat.
Egy megoldás-orientált, időben behatárolt folyamat, ami a jelenre és a jövőre fókuszál, a múltat csak célirányosan, a jelen vonatkozásában nézi meg. Kibillent az addig megszokott gondolkodási sablonokból, új lehetőségek felé visz. Egy együttműködésre épülő, eredményközpontú, bizalmi kapcsolat, ahol a coach az alkalmazott technikáival, gyakorlati módszereivel és értő figyelmével előhozza az ügyfélből a lehetséges megoldásokat, mellyel új irányok felé viszi.
Eszközeivel hozzájárulhatunk az életminőségünk jobbá tételéhez. Ki ne szeretne boldogabb, sikeresebb, gazdagabb lenni, jobban kezelni a problémás helyzeteket a magánéletben és a munkában? Ha már csak annyi megfogalmazódik bennünk, hogy „Tehetnék-e valamit, hogy jobban érezzem magam” már az első lépést megtettük. Felismerve, ez már cselekvésre késztethet, legyen ennek oka akár életünk jobbá tétele vagy egészségügyi, anyagi, családi, párkapcsolati, munkahelyi problémák, élethelyzeti válságok, önbizalomhiány, céltalanság, döntésképtelenség, kiégés, és még sorolhatnám a kihívásokat. Nagyon sokat segíthet ezen helyzetek megoldásában, saját értékeink, gondolkodási és viselkedési szokásaink felismerésében és a ki vezető utak megtalálásában.

A coching célja az egyénben rejlő lehetőségek kibontakoztatása, teljesítményének javítása. Nem az illető tanítását jelenti, hanem a tanuláshoz való hozzásegítését. A coaching folyamatban a coach hozzásegíti a klienseit ahhoz, hogy a bennük rejlő képességet, tudást, tapasztalatot a leghatékonyabban tudják használni.

A coach feladata nem az, hogy tanácsokat és új megoldásokat javasoljon klienseinek, hanem hogy megteremtse, és fenntartsa a tanulási folyamatot. következetességével irányítsa azt. Ennek következménye, hogy a tanulási folyamatban résztvevő kliens, egyre nagyobb felelősséget vállal önmagáért, és saját személyes fejlődéséért. Ez a személyes felelősségvállalás teremti meg annak lehetőségét, hogy a tanulási, fejlesztési folyamat a coching lezárása után is folytatódhasson.
Az életünk részévé kell, hogy váljon a folyamatos fejlődés.
Felgyorsult világunkban az élet számtalan területén kell helytállnunk, nap-mint nap szembenézni a különféle kihívásokkal, problémákkal, stresszel, félelmekkel, konfliktusokkal, családi és munkahelyi feladatokkal, problémákkal, ami nem könnyű. Egyedül sokszor nem vagy csak nehezen tudunk kijönni ebből a mókuskerékből.
Akkor leszünk csak képesek helytállni , ha munkaszerepeinket, és személyes hátterünket hatékonyan tudjuk menedzselni.
A coachinggal olyan eredményeket érhetünk el a személyiségünk, képességeink, készségeink, kreativitásunk, önismeretünk, önbizalmunk stb. fejlesztésével, amely nagyon nagymértékben hozzájárulhat a teljesebb, egészségesebb és sikeresebb élethez.

Nagy Ildikó
coach&tréner