Vendégünk volt Márton Mónika a Legacy Kft. ügyvezetője

Láttátok a Csokoládé (2000) című filmet? Szeretem ezt a filmet, szinte érezni a csokoládé ínycsiklandó illatát az ódon francia kisváros utcáin …

A Debreceni Coach Club legutóbbi vendége azt a házi feladatot adta nekünk, hogy a találkozónk előtt nézzük meg ezt a filmet. Bár minden házi feladat ilyen lenne! Úgy-e? Márton Mónika arra vállalkozott, hogy egy workshop keretében a tranzakció elemzés egyik érdekes oldalával, a sorskönyvekkel ismertet meg bennünket. Ilyen sorskönyvi utalásokból jócskán találunk a Csokoládé című filmben.

A zseniális pszichológus Eric Berne alkotta meg a tranzakció elemzés elméletét, amely az emberi kapcsolatokban való működésünket az ún. én-állapotok dinamikájaként írja le.  Azok az élmények, amelyeket hat éves korunkig megélünk, (még inkább, amelyeket egyéves korunkig) meghatározóak egész életünk során. Gyermeki énünk szív magába olyan mintákat, szerepeket, amelyeket később amolyan forgatókönyv vázlatként mindig újrajátszunk. Megkeressük hozzá a szereplőket, a díszletet és helyszínt, és bár sokféle vége lehet egy történetnek, mi nem tudunk változtatni a végkifejleten. Vagy mégis?

Mónikával ezen az igazán személyes hangvételű workshopon erre a kérdésre is válaszoltunk.

Igen. Tudunk változtatni, ha felismerjük a forgatókönyvünket, ha jobban megismerjük a saját érzéseinket és működésünket.

Még ott a workshopon, én is meglepődve kaptam fel a fejem, mert hirtelen ráláttam egy az életemben folyamatosan előkerülő forgatókönyv részletre, és hirtelen rájöttem mikor „íródott” ez a rész. És hogy mi tehetek vele? Talán elég, hogy látom és értem. Látom azt is mikor segít engem az életben, és azt is mikor lenne jó másként működni. Úgy döntöttem egyelőre csak figyelek. hagyom, hogy segítsen, amikor jószolgálatot tehet, de résen leszek, hogy ne korlátozzon, ha nincs rá szükség.

Remélem, sikerül.

Hát ilyen volt a Debreceni Coach Clubban a szeptemberi találkozó. A szakmai ismeretektől eljutottunk, a gyermekkori élményeken át a személyes felismerésekig. És közben beszéltünk filmről, mesékről, játszmákról és piros ruhákról.

Forgon Emese tollából